Kültür taşı ham maddesi çimento olan bir sistemdir. Bunun için taşın kalitesini belirleyen şey içeriğinde kullanılan malzemeden kaynaklanır. Kültür taşı üretiminde kullanılan malzemelerden birisi de kumdur. Kum taşların ufak parçalara ayrıldıktan sonra iyice ezilmesi neticesinde elde edilir. Bu nedenle kültür taşında kullanılan kum sıradan kumlara göre daha özelliklidir. Bu nedenle her kum ideal bir kültür taşı oluşumunu sağlamaz. İdeal kültür taşında kullanılan kum seçme bir malzemedir. Mesela kültür taşlarında kullanılan kumlarda kireç olmaması gerekir. Aksi takdirde kireçli kum bir süre sonrasında kusmaya başlar ve bu da görüntünün bozulmasına neden olur.

Kültür tuğlası ise doğal taşlardan bir diğeridir. Her iki taşın amacı da dekoratif bir görüntü oluşturmak gibi görünse de aslında ısı yalıtımı konusunda da oldukça faydalıdır. Kültür tuğlası iç mekanda uygulandığı gibi isteğe bağlı olarak dış cephede de tercih edilebilir. Dış cephede kullanıldığında iklim şartlarından etkilenmediği gibi mekanı dışarıdan bir koruma haline getirecek ve bu sayede başarılı bir çözüm de oluşturulmuş olacaktır.

Kültür tuğlasının suyu emme refleksi vardır. Bu nedenle dış cephede kullanıldığında kışın yağan yağmuru kendi içerisine çeker ve bu sayede içeride rutubet oluşmasına izin vermez.

Doğal taşlar üretilirken içlerine renk pigmentleri eklenerek istenilen renk elde edilmiş olur. Bunun için dekorasyonun her aşamasında kültür taşları rengarenk seçenekleriyle tercih edilebilir. Ancak doğal taşlara en çok yakışan ve tercih edilen kiremit rengi ve bej’dir.